Ishrana

S obzirom da su isključivi biljojedi morski prasići se ne smeju hraniti ničim što je životinjskog porekla (ni mesom, ni mlekom, ni jajima...). 

Pravilna ishrana morskih prasića sastoji se od sena (ono čini osnovu njihove ishrane i mora im biti uvek dostupno), peletirane hrane i svežeg voća i povrća. Ne preterujte sa svežom hranom jer mogu dobiti stomačne tegobe. Neka obroci svežeg voća i povrća ne budu češći od par puta nedeljno. Takođe im treba dodatno ograničiti količinu voća, kao i povrća koje sadrži šećer iako je njima ova hrana najprivlačnija. 

Pročitajte više o kompletnim hranama koje se mogu naći kod nas

Morsko prase nema sposobnost da sintetiše vitamin C, pa je jako bitno da ga ima dovoljno u svakodnevnoj ishrani jer mu je ovaj vitamin neophodan. Na tržištu ima peletiranih hrana sa dodatkom vitamina C, a možete ga obezbediti svom ljubimcu i kroz pravilan odabir povrća ili voća. 

Voda mora da bude uvek dostupna morskom prasetu i mora uvek biti sveža. Iako preko hrane unose određene količine vode, zabluda je da im ne treba davati vodu! Nedostatak sveže vode može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema vašeg ljubimca! Najbolje je davati im vodu preko pojilice za glodare. Menjajte vodu svakodnevno i perite pojilicu na svakih par dana da bi sprečili pojavu algi.



Нема коментара:

Постави коментар