Igračke za morsko prase

Morski prasići su živahne i jako radoznale životinje, pa je dobro obezbediti im neki vid zabave u kavezu, jer tu provode najveći deo vremena. Pri tom su morski prasići prilično nespretni i lako se mogu povrediti, pa za njih nisu odgovarajuće razne vrste igračaka namenjene hrčcima i manjim glodarima, kao što su razni točkovi za trčanje, tuneli za provlačenje, merdevine za penjanje i slično.

Interesovanja morskih prasića se u glavnom svode na njuškanje i grickanje predmeta, pa im treba obezbediti igračke koje bi im odgovarale u tom smislu.

Igračke za morsko prase možete naći u većini pet shop-ova, ali ih veoma lako možete napraviti i sami. Najvažnija stvar pri izboru igračke za morsko prase je da je izrađena od potpuno prirodnih i neškodljivih materijala. Dakle, izbegavajte plastiku, veštački bojene materijale, stvari koje su lepljene, kao i one stvari kojima se morsko prase može povrediti.

Najpogodniji materijali za izradu igračaka za morsko prase su drvo (uključujući i koru drveta), kanap i neka prirodna (nebojena) tkanina. Pri tom ovi predmeti mogu biti obojeni prirodnim (neškodljivim) bojama. Povoljno je i ostaviti morskom prasetu u kavez komad drveta sa korom (naravno prethodno očišćen) na kome bi ono moglo da oštri (troši) zube i nokte. 

Pustite mašti na volju i obradujte svog ljubimca nekim zanimljivim predmetom koji će mu okupirati pažnju dok je u kavezu.

Evo nekih primera igračaka za morsko prase:
19 коментара:

 1. Анониман20. март 2013. 20:57

  gdje mogu da kupim ove igracke?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Neke od ovih igračaka možete naći u bolje snabdevenim prodavnicama opreme za kućne ljubimce, a sve ovo svakako možete naći na internetu, u nekoj od online prodavnica opreme za kućne ljubimce.

   Избриши
 2. Kupila sam morsko prase,i tamo u toj prodavnici u tome u cemu je živeo imao je jednu plastičnu cevku,i tu se zavlači,isto tako sam mu i ja stavila. Da li je to ok ili ne?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Morski prasići vole da imaju mesto u kavezu gde bi mogli da se sakriju. Važno je da to mesto ne bude isuviše malo, da ne bi došlo do povrede usled zaglavljivanja, jer nisu okretni kao hrčci. Ukoliko je ta cev dovoljno široka i prase voli da se tu krije, slobodno je možete ostaviti u kavezu.

   Избриши
 3. Moj brat je kupio jednu igracku na cijem je pakovanju slka hrcka, u pet shopu su mu rekli da moze i za morske prasice . Unutra ima neko zvonce i moje prase nece da se igra njime, pri tom je igracka od drveta. Sta da radim?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. I ja sam kupio istu tu igracku,morskom prasetu ocigledno nije zanimljiva,ali on uz pomoc te igracke ostri zube.Takodje,morsko prase nije toliko pametno kao macka ili pas pa on uopste i ne zna da to sluzi za igranje.U svakom slucaju,zadrzite je u kavezu.

   Избриши
 4. Анониман20. мај 2014. 11:33

  da li treba kupati morske prasice?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Morski prasici se mogu kupati, ali to treba izbegavati. Koza morskih prasica je dosta osetljiva na hemijska sredstva, pa lako moze doci do iritacije usled koriscenja sampona ili kupki. Osim toga lako moze doci do prehlade, pa morate biti veoma obazrivi.
   Ukoliko ipak morate da okupate svog ljubimca, ucinite to tako da kupanje traje sto krace, odmah ga osusite i stavite u toplu prostoriju, na mesto koje je potpuno zasticeno od bilo kakve promaje. Koristite samo specijalizovane sampone za glodare (koje mozete naci u bolje snabdevenim prodavnicama opreme za kucne ljubimce).
   Pri svemu ovome budite ekstremno pazljivi da ni u kom trenutnu voda ne dospe do USIJU, OCIJU ili USTA morskog praseta!!

   Избриши
 5. Одговори
  1. Morski prasici generalno lose vide. Oni se mnogo vise oslanjaju na njuh i sluh, nego na vid. Pri tom jako pamte putanje kojima prodju. Dakle nocu slabo vide, ali im vid nije primarno culo za snalazenje.

   Избриши
 6. ja imam morsko prase.ona stalno jede i pritom stalno kaki.da li je to normalno?neznam kako da je zaustavim da jede.takodje se stalno ceska po zadnjem delu kicme NE PO GUZI.:) takodje se stalno sakriva u kucicu.Dali je to uredu?

  ОдговориИзбриши
 7. Morski prasići često umeju da jedu i više nego što im je potrebno. Zbog toga na svakom pakovanju neke kvalitetnije hrane za morske prasiće stoji naznačena preporučena dnevna doza.

  Što se češkanja tiče, do određene mere je normalno jer žive u piljevini, ali ako postane previše (predugo traje ili je previše često), treba posetiti veterinara.

  Morski prasići vole da imaju skrovito mesto i kad god se ne osećaju dovoljno sigurno ili im u tom trenutku nije do interakcije sa ljudima oni se zavlače - to je potpuno normalno.

  ОдговориИзбриши
 8. Imam morsko prase i tek sam ga kupila pre 3 dana.Jos je mali.Uvek me izbegava,bezi od mene i nedozvoljava mi da ga uzmem.Dajem mu hranu uvek iz cinije zato sto mi nedozvoljava da ga hranim iz ruke sta da radim?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Jedini odgovor je da budete strpljivi. Proces pripitomljavanja morskih prasića je jako dug. Potrebno je više meseci strpljenja i pažljivog ophođenja prema njima, bez naglih pokreta i naglih glasnih zvukova da bi morsko prase steklo poverenje u ukućane.

   Избриши
 9. Tokom kupanja morskog praseta da li je sampon za glodare neophodan ili mogu da ga okupam samo vodom?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Samo vodom necete mnogo postici. Samo ce biti stres za ljubimca i rizik od prehlade, bez nekog efektnijeg ciscenja.

   Избриши
 10. Da li je za morske prasice dobro da imaju kao jedan valjak sa resetkicama I zvoncetom unutra.Ja to mom prasetu dajem I on je zadovoljan I srecan ali.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ako je ta igračka inače namenjena hrčcima, onda nije dobra za morsko prase. U suštini ako nije nešto od čega morsko prase može da se povredi, slobodno je možete dati svom morskom prasetu.

   Избриши
 11. Ja bih da kupim morsko prase, ali u nasim pet shopovima imaju samo dva morska praseta koji imaju malo manje od godinu dana, da li je to uredu?

  ОдговориИзбриши