Smeštaj

Morsko prase treba čuvati u kavezu, a ne u terarijumu ili akvarijumu (iako ćete naići na puno ovakvih slučajeva) zbog bolje cirkulacije vazduha. Minimalne dimenzije kaveza za jedno morsko prase bile bi 70x30x30, mada je poželjno da kavez bude što veći. 

Kavez ne sme da bude na promaji niti na direktnom suncu, a dobro je i da ne bude na mestima gde ima dosta buke i naglih pokreta (npr. blizu vrata). Dobro je da kavez ne bude na podu jer se tada morski prasići mnogo teže pripitomljavaju pošto im tada ljudi izgledaju ogromno. Kada nađete dobro mesto za kavez, nemojte ga premeštati jer promena mesta može da bude stresna morskom prasetu. 

Kao podlogu za kavez najbolje je koristiti piljevinu (što krupniju). Mogu se koristiti i peškiri ili razne stvari od pamuka, ali se one brže prljaju i potrebna je češća zamena podloge. Ako koristite piljevinu, ne kupujte one sa mirisom ili veštačkim bojama pošto su morski prasići vrlo osetljivi na hemijska sredstva. Piljevina se menja na svaka 3-4 dana, a u letnjim mesecima i češće. 

Morskim prasićima bi trebalo u kavezu obezbediti pojilicu, posebnu posudu za hranu za svako morsko prase i po mogućstvu mesto za spavanje u vidu nekog skrovitog mesta poput kućice od drveta ili kartona (nefarbanog) i dosta slobodnog prostora za kretanje.



1 коментар:

  1. da li mogu moje morsko prase zimi da odnesem napolje u supu? oce li se smrznuti i uginuti?

    ОдговориИзбриши