Seno

Seno je osnovna hrana morskog praseta i treba mu uvek biti dostupno. Morsko prase ume ponekad da pojede priličnu koičinu sena za relativno kratko vreme, ali nemojte brinuti - ukoliko ste mu obezbedili odgovarajuću vrstu sena, neće se prejesti i time izazvati probleme u probavi, niti će prestati da jede drugu hranu zato što još ima sena u kavezu.

Preko sena, morski prasići unose vlakna koja su im neophodna u ishrani. Dalje, seno je dobro i za trošenje zuba. Ukoliko se seno nalazi na podu, morsko prase će često umeti da od njega napravi "gnezdo" u kome će uživati, a kasnije ga pojesti.


Koje seno dati morskom prasetu?

Vašem ljubimcu možete davati seno koje ste sami ubrali/pokosili ili neko od iz pet shopova. 

Ukoliko sami skupljate seno za morsko prase, prva stvar na koju treba obratiti pažnju je da seno bude potpuno čisto. Birajte lokacije udaljene od bilo koje vrste saobraćaja ili drugih ljudskih, ali i životinjskih zagađivača. Pazite da to ne bude seno sa lokacije po kojoj druge životinje mogu vršiti nuždu. 
Takođe izbegavajte da u prikupljenom senu ima dosta deteline, jer ona izaziva nadimanje i ubrzo će morsko prase (ukoliko pojede dosta deteline) dobiti stomačne probleme.

Preporučljivo je osušiti seno (na Suncu) pre davanja morskim prasićima. Morsko prase preko sena obezbeđuje neophodne količine vlakana, a u suvom (žutom) senu ima mnogo veće koncentracije vlakana nego u svežoj travi. Pri tom, morski prasići prosto obožavaju da dobiju malo sveže trave s vremena na vreme, pa ih možete počastiti nekom manjom količinom, pre nego sto travu osušite.


Seno u prodaji

Kod nas se u prodaji mogu naći različite vrste sena (različitog sastava), različitih proizvođača.

Seno koje Vam mi preporučujemo je belgijskog proizvođača Versele Laga. Oni nude nekoliko vrsta sena, pri tom jako vodeći računa o sastavu (vrsti biljaka koje se nalaze u pakovanju). 

Seno koje se može naći u skoro svakoj prodavnici hrane za životinje je "Natural Hay". Ovo seno je odličnog kvaliteta i u potpunosti zadovoljava potrebe morskog praseta.
Natural Hay
 U bolje opremljenim prodavnicama hrane za kućne ljubimce, mogu se naći i sena "Mountain Hay with herbs", "Mountain Hay with extra dandelion", "Mountain Hay with extra camomile" i "Mountain Hay with extra mint". Ova pakovanja sena su takođe odlična za morske prasiće, pa možete kombinovati.


Gde staviti seno?

Seno možete davati preko dispensera za seno (koji dobijate uz svaki kavez), ili možete određenu količinu sena jednostavno staviti na pod kaveza. Morski prasići vole da leže u senu, a ono će im i pomoći (ukoliko budu ležali u njemu) da izgube sve neprijatne mirise koje mogu dobiti ukoliko se iz bilo kog razloga zaprljaju. 

Nije preporučljivo koristiti seno kao podlogu za kavez (ceo), jer seno ne upija vlagu i ukoliko morsko prase bude vršilo nuždu po senu, ubrzo će krenuti da se šire neprijatni mirisi iz kaveza.

3 коментара:

 1. Moje morsko prase ne zeli da jede seno,ne znam sta da radim. :((((

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ukoliko svu ostalu hranu normalno uzima, verovatno je problem u vrsti sena. Pokušajte sa nekim drugim proizvođačem. Međutim, ukoliko generalno slabije jede, trebalo bi posetiti veterinara.

   Избриши
  2. Jede sve normalno,samo ne jede seno,imao je krastice na nosu,ali su prosle,posto sam ga nedavno kupio planiram da kupim jos jednog,seno idalje nikako ne zeli da jede.

   Избриши