Kompletne hrane u prodaji

U svetu i kod nas ima puno proizvođača hrane za morsko prase. U glavnom ih u prodavnicama možete naći sa oznakama "Kompletna hrana za morsko prase" i slično.
Međutim, nisu baš sve hrane preporučljive za vašeg ljubimca. Mnogo privatnih proizvođača pri proizvodnji hrane vodi računa jedino o profitu, a ne i potrebama životinja.


Najbolje kompletne hrane za morsko prase koje se mogu naći kod nas

Najbolji proizvođač hrane koji svoje proizvode plasira i na srpsko tržište je Versele Laga.
Ova belgijska kompanija ima puno iskustva u proizvodnji hrane, opreme i raznih preparata za životinje. Čitav tim nutricionista bira sastojke koji će ići u hranu vašeg ljubimca, tako da možete imati poverenja u ove proizvode.
Neki od proizvoda kompanije Versele Laga koje možete naći u svakom iole snabdevenijem pet shop-u su:

Cavia Complete

Ovo je najkompletnija i najbolja hrana za morsko prase koja se može naći na našem tržištu. 
Sastoji se od lako svarljivih peleta sačinjenih od dugih vlakana i sušenog povrća. U njoj ima dotataka određenih vitamina, kao i sastojaka koji pozitivno deluju na imunitet morskog praseta, pomažu u higijeni zuba, pozitivno deluju na krzno...

Kliknite OVDE za detaljniji opis ove hrane na sajtu proizvođača Cavia Crispy

Ovo je takođe kompletna hrana za morsko prase. Ona ima više sušenog povrća, više vitamina C, ali manje vlakana od hrane Cavia Complete. Ovu hranu morski prasići najviše vole, pa je najbolje kombinovati ove dve hrane (Cavia Complete i Cavia Crispy) u dnevnoj ishrani.


Kliknite OVDE za detaljniji opis ove hrane na sajtu proizvođača 
Cavia Pro

Još jedna kompletna hrana za morsko prase. Ova hrana je pogodnija starijim morskim prasićima, jer je tvrđa. Dobra je za očuvanje zuba i ima najviše vitamina C. Pogoduje crevnoj flori vašeg ljubimca. Probirljiviji prasići će je u početku izbegavati jer zahteva malo više truda (trvdoća ove hrane pomaže trošenju zuba koje je ključno za dobro zdravlje morskog praseta), ali ako budete istrajni voleće i nju kao i svu ostalu hranu.

Kliknite OVDE za detaljniji opis ove hrane na sajtu proizvođača 

Pored ovih proizvoda, na tržištu ima puno proizvođača koji nude mešavinu raznog semenja kao kompletnu i dovoljnu hranu za morsko prase. Ove hrane jako podsećaju na hranu za papagaja. U njima ima semenki bundeve, suncokreta, ima pšenice, ječma, kukuruza...
Ovo nikako nije kompletna hrana i ni najmanje ne zadovoljava nutritivne potrebe morskog praseta! Treba reći i da ovakva hrana nije štetna i možete je davati svom ljubimcu (prasići često vole ovu hranu), ali samo kao poslasticu ili užinu.

3 коментара:

 1. Imam morsko prase vec nedelju dana, pokusao sam da mu dam jabuku, kratsavac, papriku, zelje, nije ih ni probalo. Jede samo suvu hranu i seno i strasno je stidljivo, sta da radim

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Vase morsko prase se najverovatnije jos nije priviklo na novi dom. Proces pripitomljavanja morskog praseta je jako dug i treba biti strpljiv. Morski prasici su jako plasljive zivotinje i obicno je potrebno nekoliko meseci da se opuste sa ukucanima i steknu poverenje. Pri tom morate biti pazljivi sa njima, sa sto manje naglih pokreta i jakih zvukova.

   Избриши
 2. Анониман27. март 2015. 12:26

  Mene zanima sta od "cveca" tako da kazem, sme da jede prase? Negde sam procitala da jedu svezu travu i maslacak. Da li ima jos nesto sto mogu?

  ОдговориИзбриши