Piljevina

Najbolja podloga za čuvanje morskih prasića je piljevina. Na tržištu ima jako mnogo vrsta piljevine, ali je nisu sve podjednako dobre da bi morsko prase u njima živelo.Morsko prase nije toliko sitna životinja, kao na primer hrčak, pa mu je potrebna krupnija piljevina. S obzirom na to da morsko prase ne živi u prirodi i nema puno prilike da hora po različitim (grubim) podlogama i tako "troši" svoje nokte, poželjno je nabaviti što krupniju piljevinu za morsko prase.

Zatim, morski prasići su jako osetljivi na sve vrste hemijskih sredstava i veštačkih boja. Pri izboru piljevine treba striktno izbegavati sve one koje su bilo kako hemijski tretirane, a pogotovu one koje su nastale struganjem farbanih ili lakiranih komada drveta. Takođe nipošto ne kupujte piljevine sa mirisima, jer one mogu dovesti do ozbiljnih kožnih problema Vašeg morskog praseta.

4 коментара:

 1. Da li se kao podloga može koristiti iseckani komadići papira i koliko su igračke od papira i sam papir štetne za njih?

  ОдговориИзбриши
 2. Da, kao podloga se mogu koristiti komadici papira. Papir generalno nije stetan za morske prasice. Oni cesto jedu papir kada im je u blizini, pa nikako nemojte koristi obojeni papir, papir iz novina, lepljen papir i slicno.

  ОдговориИзбриши
 3. da li smem da setam morsko prase napolju?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. To generalno nije praksa. Ukoliko imate sopstveno dvoriste koj je dobro obezbedjeno, mozete pustiti morsko prase da proseta, naravno ukoliko napolju nije hladno. Inace nije dobro voditi morsko prase na povodcu ili ga vezati na bilo koji nacin.

   Избриши