Kavez za morsko prase


Morsko prase treba čuvati u kavezu. Ni jedna vrsta akvarijuma nije dobar izbor, jer u akvarijumu nema dovoljno svežeg vazduha potrebnog ovim životinjama.

Pri kupovini kaveza, tražite kavez za morsko prase ili kavez za zeca. Kavezi za hrčka ne odgovaraju morskim prasićima, jer su mali i projektovani su tako da ima puno igračaka za hrčke. Ove igračke nisu pogodne za morsko prase, jer je mnogo veće od hrčka i pri tom puno trapavije, pa se pri igri ovim igračkama morski prasići često povređuju.

Morsko prase traži prostran kavez

Ove životinje su aktivne i potrebno im je puno prostora za kretanje. Minimalne dimenzije kaveza za jedno morsko prase bile bi 70x30x30 cm, mada je preporučljivo nabaviti što veći kavez vašem ljubimcu. Ukoliko čuvate više morskih prasića, kavez mora biti puno veći inače će sigurno doći do svakodnevnih tuča oko prostora koje će dovesti do ozbiljnih povreda vaših ljubimaca.

Jedan od kvalitetnijih (gotovih) kaveza, koji se može naći na našem tržištu, je rabbit 100. Proizvodi ga firma Ferplast. Dimenzije ovog kaveza su 95x57x46 cm i on je sasvim dovoljan za dva morska praseta. U kompletu sa ovim kavezom ide i pojilica, kućica (koja je istovremeno i platforma na kojoj se nalazi činija za hranu) i dispenser za seno.

Rabbit 100
Kao podlogu je najbolje koristiti piljevinu. Možete koristiti i tkaninu (najbolje pamuk), ali je ovo prilično nepraktično rešenje, jer se tkanina puno brže prlja i nakon korišćenja je potrebno iskuvati je ukoliko se ponovo koristi. Seno je loš izbor za podlogu jer ne upija vlagu i jako brzo dođe do širenja neprijatnih mirisa oko kaveza. Pri tom, neophodno je morskom prasetu obezbediti seno. Ono je osnovna hrana morskog praseta i mora mu biti uvek dostupno. Nije pogrešno određenu količinu sena staviti preko podloge (piljevine), jer morski prasići (pogotovu zimi) uživaju da leže u senu.

Zabava za morsko prase

Ukoliko imate prostran kavez, jako je preporučljivo da vašem ljubimcu obezbedite neki vid zabave. Morsko prase voli da se krije i zavlači, pa mu jako odgovaraju razne kućice, skriveni ćoškovi i slično. 

Pored kućica, jako je važno da morsko prase ima nešto (najbolje od drveta, po mogućstu sa korom) što bi mu služilo da troši zube. Morskim prasićima zubi rastu čitavog života i ukoliko nemaju priliku da ih konstantno troše "glođući" razne predmete, zubi prerastu i tada se morsko prase otežano hrani što konačno može dovesti do prerane smrti.

Takođe nije loše napraviti neku vrstu platforme ili sprata u kavezu, jer morsko prase voli da prati šta se dešava oko kaveza, a pored toga, skakanje je dobro za održanje kondicije vašeg ljubimca. Pri postavljanju platforme, vodite računa da ne bude previsoka, da se životinja ne bi povredila pri silasku.

Svi predmeti u kavezu moraju biti od prirodnih materijala (drvo, kanap, pamučna tkanina i slično) i bez boja štetnih po zdravlje životinja.

Evo nekih primera:
7 коментара:

 1. Pozdrav. Zanima me gde mogu kupiti u Srbiji kavez "rabbit 100 Ferplast 95x57x46 cm"? Hvala

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Na internetu možete naći online prodavnice u Srbiji koje imaju ovaj kavez na lageru.

   Избриши
 2. Анониман25. мај 2015. 14:50

  Postovani, gde mogu kupiti u Beogradu c&c kavez kao na slici? Hvala

  ОдговориИзбриши
 3. koliko bi kostao najobicniji kao npr. pod nazivom''morskom prasetu treba prostran kavez''?

  ОдговориИзбриши
 4. kavey mi je mali ya veybanje.mogu li pustati morsko prase da veyba u dvoristu

  ОдговориИзбриши
 5. kavey mi je mali ya veybanje.mogu li pustati morsko prase da veyba u dvoristu

  ОдговориИзбриши
 6. Zdravo
  Zanima me gde u Srbiji mogu kupiti ovakav kavez http://1.bp.blogspot.com/-ZIBrdp7_DgM/UCryzrxWPWI/AAAAAAAAAC8/QNIMerua3to/s1600/Morsko+prase+-+kavez2.jpg
  Hvala Vam!

  ОдговориИзбриши