Najčešće greške prilikom čuvanja morskog praseta

Iako morski prasići postaju sve češći stanovnici domova u Srbiji, još uvek među ljudima postoje velike zablude vezane za njihov odgoj koje mogu dovesti do većih zdravstvenih problema ovih preslatkih ljubimaca. 

Jedna od prvih  grešaka koje mnogi ljudi čine prilikom nabavke morskog praseta je da usled veličine i ljupkog izgleda ovih životinjica biraju baš njih kao kućne ljubimce namenjene zabavi male dece. Morski prasići nisu za malu decu! Ove životinjice su krhke građe i lako dolazi do povreda usled grubog uzimanja, maženja ili ispuštanja iz ruku. Dalje one koriste veoma jasne signale u komunikaciji sa ljudima i umeju da pokažu kada im nešto smeta (uglavnom prilikom držanja u rukama) i to bi trebalo prepoznati i ispoštovati prekidom neželjene radnje inače može slediti blagi ugriz (morski prasići skoro nikada ne grizu čoveka jako i sa namerom da povrede, ali i blagi ugriz može biti stresan za dete i izazvati strah od životinja). 

Još jedna od čestih grešaka prilikom nabavke morskog praseta je nevođenje računa o polu životinjica koje žive zajedno – ukoliko imate nameru da čuvate više morskih prasića u jednom kavezu, najbolja kombinacija je da sve budu ženke. Sledeća moguća kombinacija (sa kojom treba biti obazriv) je više mužjaka zajedno, ali je tu jako bitno da nigde u blizini nema ženki jer će postati međusobno agresivni ako namirišu ili čuju ženku u blizini. Ne treba čuvati ženke i mužjake zajedno jer su agresivni jedni prema drugima sem u vreme parenja, a tada ćete takođe na svakih par meseci dobijati prinovu što će vam izazvati probleme u smeštaju velikog broja životinjica.

Velika zabluda prilikom izbora životnog prostora morskog praseta je bilo koja vrsta akvarijuma! Ovo su živahne životinje koje brzo rastu i potrebno im je mnogo svežeg vazduha, pa je jedini ispravan smeštaj za njih kavez. Minimalne dimenzije kaveza za jedno morsko prase su 70cmx30cmx30cm. Najbolja prostirka za kavez je piljevina. Stavljajte samo čistu krupniju piljevinu bez ikakvih hemikalija (nikako sve prisutnije piljevine sa raznim mirisima – dovode do kožnih problema).




Navjeća i najčešća zabluda koja je uz to i najopasnija je da morskim prasićima (a takođe i hrčcima i ostalim glodarima) ne treba davati vodu. Ovo je jako pogrešno! Svim ovim životinjama je sveža voda neophodna za pravilan rast i razvoj i dug život! Morskom prasetu mora uvek biti dostupna sveža (neustajala) voda, a najbolji način da svom zamorcu obezbedite uvek svežu i čistu vodu je pomoću posebne pojilice za glodare. Takođe ne dajte da vas povuče to što oni traže i vole sve što vi jedete ili pijete (oni obožavaju slatkiše, kafu, sokove, mleko...) ali im to nikako ne smete davati! Oni su isključivi biljojedi i bilo koja namirnica životinjskog porekla, a uz to i sve što sadrži šećer može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme vašeg ljubimca. Ne preterujte ni sa svežom hranom, iako nju vole više od suve hrane. Povrće i nešto malo voća im je poželjno davati samo par puta nedeljno.

Iako važe za inteligentije glodare, ne treba očekivati da morsko prase uči trikove ili izvršava naredbe poput pasa. Morsko prase možete naučiti nekim najjednostavnijim stvarima poput odazivanja na određeno ime, prekidanja odrđene aktivnosti na određeni zvuk (npr. mogu naučiti šta znači „ne“), uz dosta truda i volje mogu da nauče gde se sme a gde ne sme vršiti nužda i slično. Sve ovo zahteva puno volje i strpljenja jer im treba dosta vremena i ponavljanja da ispravno povežu stvari. Morskom prasetu je sve povezano sa hranom i sve što uradi predstavlja put kojim dolazi do hrane, pa ma šta ih učili najbolji način je pomoću nagrada (omiljene hrane ili poslastica) za ispravan postupak. Bitno je znati da kazne (pogotovu fizičke) na njih nemaju uticaj kao kod ljudi, pasa, mačaka i drugih životinja, jer ne uče pomoću kazni za loš postupak, već samo razvijaju strah od osobe koja ih kažnjava.

S obzirom da kada se priviknu na ljude sa kojima žive morski prasići postaju jako vesela i živahna stvorenja, nije veći problem otkriti kada vaš ljubimac ima neki zdravstveni problem. Najveći broj zdravstvenih problema praćen je uočljivim promenama ponašanja, izgleda, stolice... U našoj zemlji ima sve više veterinarskih ordinacija koje se bave lečenjem morskih prasića, pa ukoliko primetite neki od simptoma: duže neraspoloženje, letargiju, preteranu agresivnost ili nervozu, sitne rane po koži, preterano češanje, opadanje dlake u pramenovima (ne linjanje koje je normalna pojava), nedostatak stolice ili značajno izmenjena stolica, iscedak iz nosa ili oka, preterano kijanje ili kašalj... obavezno potražite pomoć veterinara.

89 коментара:

  1. Zaista me zanima da li je to da im treba davati vodu tacno ili netacno.U prodavnici u kojoj sam kupio svog zamorca kazu da im ne treba davati vodu jer postoji opasnost od upale pluca koja se ovde ne leci.Ne znam koja je od ove dve tvrdnje stvarno tacna zato vas molim da mi odgovorite.Hvala Unapred!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja imam morsko prase nije pio vodu cetiri godine i bio je zdrav sad u petoj godini kupili smo mu pojilícu i jos ga imam

      Избриши
    2. Morskim prasicima je generalno potreban mala kolicina vode gledano iz nase perspektive i ukoliko ste svom morskom prasetu redovno (cesto) davali voce ili povrce, mogao je nesmetano da raste na osnovu vode koju unosi preko hrane. Oni svakako piju vodu kada im je dostupna i bez nje ne mogu u ovom ili onom obliku. U svakom slucaju je mnogo bolje obezbediti im uvek svezu vodu, nego ih ogranicavati da tecnost unose samo preko hrane.

      Zablude oko stetnosti vode po morske prasice su nastale iz podatka da oni generalno (uvek postoje izuzeci) ne vole vodu u smislu kupanja plivanja i slicno. Svakako im se ne sme potapati glava, ne smete dozvoliti da im voda udje u usi (prilikom kupanja). Takodje ne bi smeli biti mokri, pogotovu na hladnom. Otud zablude kako je voda stetna po njih.

      Избриши
    3. Ja imam morsko prase oko godinu dana... Tacno je da se ne sme davati voda u cinijama jer oni to mogu da prospu pa da dobiju upalu pluca... Najbolje je ak
      o imas pojilicu (tj. onu kao flasicu..)
      A za to sto pise da mu se netreba davati voda je ako m svaki dan dajes povrce
      on iz toga iscrpljuje vodu ili iz trave...

      Избриши
    4. Mene zanoma da li se morsko prase kupa?ja svoje kupam ali neznam da li treba ja mu nekvasim usi i nos ali moje drugarice ga kupaju celog. Molim vas da mo pomognete☺

      Избриши
  2. Morskim prasićima je (kao i svim ostalim kopnenim sisarima) voda neophodna za normalan život, rast i razvoj. To da im ne treba davati vodu je jako opasna zabluda, a pri tom je kod nas jako rasprostranjena.
    Morsko prase nikako ne može iz hrane dobiti potrebnu količinu tečnosti, a kao i sve ostale životinje, popiće samo onoliko koliko mu je potrebno.
    Svakako postoji opasnost od upale pluća, ali to je u slučaju da se morsko prase nakvasi i ostane mokro. Zato za njih i postoje pojilice iz kojih teče samo onoliko vode koliko oni popiju.
    Dakle, da bi morsko prase normalno i dugo živelo, neophodno je da mu je čista i sveža voda uvek dostupna - naravno, samo u pojilici namenjenoj glodarima, nikako ne u činiji iz koje bi moglo da se nakvasi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Скроз се слажем.Имам једног мог длакавог пријатеља Флокија. Постане врло узнемирен када је нема.(и да добио је име по оном Флокију из Викинга

      Избриши
  3. Moje morsko prase (muzjak) nema stolicu 2 dana.Stalno se napreže i stenje.Jede normalno (travu, hranu za morske prasiće) i redovno pije vodu.Molim vas kažite mi šta da radim HITNO JE

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svakako bi bilo neophodno što pre se obratiti veterinaru. Zatvor je jedan od češćih problema kod morskih prasića, ali jedino veterinar, nakon pregleda, može dati pravi savet. U ovakvim slučajevima bi generalno moglo da pomogne malo više povrća u ishrani.

      Избриши
    2. Mhm..desilo mi se jednom kada sam svom prasetu dala malo banane...danima nije mogao da vrsi nuzdu i imao je grceve nije mogao da hoda...ali uz laganu masazicu stomaka na kraju smo uspeli

      Избриши
    3. Ali moje prase ne moze da se uzme

      Избриши
  4. Mom morskom prasetu opada dlaka i pojevile su mu se neke krastice po celom telu. Vodila sam ga kod veterinara i rekao mi je da mu mazem neku mast ali rekao mi je i da ne leci glodare i da nista vise ne moze da uradi. Poslusala sma ga i stvarno je proslo ali je posle nekog vremena ponovo pocela da mu opada dlaka i sada je jos gore. Sta da radim??? :(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovaj problem nikako necete uspeti da resite bez pomoci veterinara koji leci glodare. U pitanju su najverovatnije kozni paraziti (grinje, vasi, gljivice...) koji se uklanjaju specijalnim antibioticima u jako precizno odredjenim malim dozama. Ti antibiotici se obicno ne mogu nabaviti u apoteci, a i svakako ne biste mogli da sami odredite dozu i nacin primene, jer ne znate sta je u pitanju. Veterinar mora da uradi testove na osnovu kojih se vidi sta je u pitanju, pa se zatim odredjuje terapija.

      Postoji jako mala verovatnoca da je u pitanju alergijska reakcija na neki sastojak iz hrane ili na hemikaliju iz pogdloge (piljevina sa mirisom). Ukoliko koristite piljevinu sa mirisom, u svakom slucaju je zamenite onom bez ikakvih hemijskih sredstava, a mozete i da probate sa privrememnom promenom hrane.

      U svakom slucaju je najiskreniji savet da pronadjete veterinara koji se bavi glodarima, jer je u pitanju ozbiljan problem koji iz dana u dan pravi sve vece probleme morskom prasetu i konacno ima fatalan ishod.

      Ukoliko pronadjete odgovarajuceg veterinara, bez brige, jer uz pravu terapiju ovaj problem nestaje nakon nekih mesec dana i u najvecem broju slucaja se vise ne vraca.

      Избриши
  5. Izvinite,ali imam morsko prase i ne znam da li je musko ili zensko,mozete li mi reci kako da prepoznam?I da ima velike nokte a u mom gradu nema onih makaza za njih, sta da radim?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Na ovoj stranici imate detaljno objasnjenje o odredjivanju pola morskog praseta:

      http://www.cavyspirit.com/sexing.htm

      Sto se tice noktiju, slobodno mozete upotrebiti obicnu grickalicu za nokte, samo budite jako pazljivi! Kod morskih prasica nervni zavrseci zalaze duboko u nokat i ukoliko skratite nokat previse, to ce jako boleti vaseg ljubimca i doci ce do krvarenja. Ovi nervni zavrseci u noktima su vidljivi golim okom, pa skracujte nokte do njih, nikako vise od toga.

      Избриши
  6. Imam morsko prase vec 2 nedelje staro je 6 meseci,jede sve ali uglavnom persun i zelenu salatu,redovno mu dajem vitam C,spricem kao sto sam procitala u jednom upustvu na internetu,do danas nije bilo nikakvih problema,a danas kad je popio poceo je da stuca i da se se kao gusi,mnogo se smirio,nekako ubrzano dise i ne kvici kao obicno,ne znam sta mu se desava,pomozite mi savetom i predlogom!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Desava se da morsko prase krene da stuca dok pije ili jede. Nemate razloga za brigu, to obicno prodje nakon par minuta. Ukoliko primetite da ima problema sa disanjem i to potraje, svakako bi morali da se obratite lekaru. U suprotnom, rec je normalnoj pojavi.

      S druge strane, nema nikakve potrebe davati morskom prasetu bilo sta spricem. Ukoliko morsko prase nema nikakve zdravstvene probleme i normalno se razvija, dovoljno je povremeno mu davati malo povrca bogatog vitaminom C. Takodje provereni proizvodjaci hrane za morske prasice vode racuna o dozi vitamina koji se nalaze u hrani.

      Inace potreba morskog praseta za vitaminom C su 10-30mg/kg dnevno. S obzirom da odraslo morsko prase tezi najvise oko 1,5kg, u pitanju su jako male doze. Ako je Vas ljubimac zdrav i normalno raste, mozete s vremena na vreme rastvoriti malo vitamina C u vodi i taj rastvor sipati u pojilicu na jedan dan, pri tome vodeci racuna da koncentracija ne bude jaka (najbolje je izracunati da u kolicini vode koju inace prase dnevno popije bude 10-30mg vitamina C).

      Избриши
    2. Hvala vam puno

      Избриши
  7. Izvinite, imam morsko prase (muzijak) vec 5 meseci, i nedavno otkrili smo mu malu krasticu na dnu ledja blizu zadnjice. Odveli smo ga kod veterinara i on je ustanovio da je u pitanju samo izmet koji mu se zalepio i od toga mu se iritirala koza, i rekao da mu je potrebno samo malo detaljnije kupanje uz sta nam je preporucio da koristimo obogaceni kiseonik nakon kupanja. Jedino sta me zabrinjava jeste sto mu je oko tog dela opala dlaka. Pa bih vas zamolila da mi kazete kako da sprecim da se to opadanje ne prosiri jos dalje preko ledja? Verujem da nije u pitanju neko oboljenje ali sam citala o sugarcu za morske prasice,pa sam se zabrinula i posumljala na to. Mada ponavljam,vodili smo ga kod veterinara,pa bih bilo logicno ako je upitanju neko tako ozbiljnije oboljenje da bi veterinar to trebao da primeti. Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod svih morskih prasica se na kraju kicme (gde bi trebalo da pocne rep) skuplja masnoca, koja ulepi dlaku i izgleda kao krasta. Vremenom se na tom mestu proredi dlaka. Ovo je potpuno prirodna pojava, koja se javlja kod svih morskih prasica i nemate razloga za brigu.

      Inace je jako tesko ukloniti svu tu zamascenu dlaku kupanjem. Nije lose prvo makazama osisati zamascenu dlaku koliko je moguce, a zatim dobro istrljati podrucje samponom, pa temeljno isprati. Preporucuje se i upotreba kokosovog ulja prilikom otklanjanja ove skorele masnoce.

      Избриши
  8. Анониман27. јун 2014. 15:11

    Da li morsko prase moze da se kupa ili ne?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Morski prasici se mogu kupati, ali to treba izbegavati. Koza morskih prasica je dosta osetljiva na hemijska sredstva, pa lako moze doci do iritacije usled koriscenja sampona ili kupki. Osim toga lako moze doci do prehlade, pa morate biti veoma obazrivi.
      Ukoliko ipak morate da okupate svog ljubimca, ucinite to tako da kupanje traje sto krace, odmah ga osusite i stavite u toplu prostoriju, na mesto koje je potpuno zasticeno od bilo kakve promaje. Koristite samo specijalizovane sampone za glodare (koje mozete naci u bolje snabdevenim prodavnicama opreme za kucne ljubimce).
      Pri svemu ovome budite ekstremno pazljivi da ni u kom trenutnu voda ne dospe do USIJU, OCIJU ili USTA morskog praseta!!

      Избриши
  9. Da li morskom prasetu treba davati vitamun C I kako vitamin izgleda???

    ОдговориИзбриши
  10. Da li morskom prasetu treba davati vitamun C I kako vitamin izgleda???

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odgovor na Vase pitanje imate ovde:

      http://morsko-prase.blogspot.com/2012/07/ishrana.html

      Избриши
  11. Pozdrav,nedavno sam kupila morsko prase,i primetila sam da se dosta cesto ceska iza uveta..Pregledala sam mu kozu,nema nikakakvih promena.Sta mi predlazete povodom toga? Hvala puno unapred.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dok god ne bude nikakvih promena na kozi ili u ponasanju, nema razloga za brigu. Morski prasici se inace dosta ceskaju. Dok su mali imaju dlaku iza usiju i vremenom ona nestaje, sto je takodje potpuno normalna stvar.

      Избриши
  12. Pre neki dan sam kupila dva morska praseta,muzijaka i zenku.Zena koja je radila tamo me je savetovala da njih uzmem.Sad me brine hoce li se tuci? I da li im je neophodan C vitamin...Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako ste sigurni da su muzjak i zenka, nece se tuci tako da dodje do povreda. Carke ce se desavati i to najverovatnije cesto, ali one sluze za usposatvljanje hijerarhije. Ukoliko ipak dodje do preterane agresije, moracete da ih razdvojite.

      Postoji druga stvar koja je problem - na svakih par meseci cete imati prinovu. Osim sto moze doci do komplikacija tokom cestih trudnoca zenke, veliki problem predstavlja i smestaj malih morskih prasica.

      Vitamin C kao dodatak ishrani nije potreban ukoliko morski prasici dobijaju kvalitetnu hranu i povrce.

      Избриши
  13. Pre 4 meseca sam kupila morsko prase, zenku. U prodavnici su mi rekli da oni samo jedu i spavaju, a moje morsko prase non stop trci i skace, iako je pustamo iz kaveza da se seta. Smirena je jedino posle jela. Da li je to normalno?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To što su Vam rekli u prodavnici je velika zabluda. A to kako se ponaša Vaše morsko prase je znak da baš sve radite kako treba :)

      Ovakvo ponašanje je znak je ona zadovoljna, vesela i da se oseća sigurno sa Vama.

      Избриши
  14. Imam zensko morsko prase staro 7 godina. Veceras se prvi put parilo morskim prasetom starim od 6 do 12b meseci. Sad me zanimaa posto je zenskom prasetu prvi put da to radi i to u 7 godini zivota, dal moze uopste da bude plodno i dal ima nekih opasnosti

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U pitanju je vrlo ozbiljna situacija i trebalo bi da na vreme pronađete odgovarajućeg veterinara. Suština je da je svaka prva trudnoća kod morskih prasića koja se desi nakon prvih 6 meseci do godinu dana starosti isuviše rizična po zdravlje majke.

      Избриши
    2. Zelim da kupim morsko prase, jer sam ga videla i preslatko je. Zanima me samo gde vrse nuzdu i da li je tacno da ih ne treba drzati na podu? Hvala :)

      Избриши
    3. Morski prasići vrše nuždu gde se zadese u trenutku kada imaju potrebu i ne mogu se naučiti da to rade samo na određenom mestu. Savetujemo Vam da se pre kupovine morskog praseta dobro raspitate o načinu čuvanja, jer nisu baš jednostavni ljubimci za čuvanje.

      I tačno je, ne treba ih držati na podu, zbog promaje i hladnoće.

      Избриши
  15. Htela sam da kupim morsko prase, ali su mi svi rekli da smrdi. A bas ga zelim. Pomagajte, sta je istina?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Morsko prase kao životinja ne smrdi, ukoliko se redovno vodi računa o njegovoj higijeni. Ali se svakako temeljno raspitajte o načinu čuvanja ove životinje, pre nego što je kupite, jer zahteva dosta truda i pažnje.

      Избриши
  16. pozdrav, imam morsko prase vec par meseci, normalno se ponasao i bio je vrlo zivahan, medjutim od sinoc jede skroz malo, cutljiv je, ne trckara, samo se skupi na jedno mesto i ne pomera? i da li je moguce da ima temeraturu, cini mi se da je vreo? hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo jedino veterinar može da proveri i ustanovi razlog. Jedini savet je da posetite veterinara.

      Избриши
    2. Dobar dan!Mene zanima dali morski prasici mogu biti vani,tj imamo prekrasan vanjski kavez ta malene zecice za sobicom unutra i svim i sad zelimo da nabavimo morsko prase ali nemozemo ga drzati u kuci.Hvala unapred na odgovoru.

      Избриши
  17. Анониман22. март 2015. 14:49

    Imam jednu devojčicu koja će još malo napuniti godinu dana. :) Vesela je i druželjubiva. Voli da maltretira mog psa i da se mazi. Volela bih da joj kupim drugaricu da stalno ima društvo, pročitala sam da je najbolje imati dve ženke. Samo me zanima da li će biti problem to što ona već ima godinu dana a novo morsko prase može biti i upola manje od nje? Na šta da obratim pažnju? Hvala unapred. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tu nema pravila, ali postoji velika šansa da će se njih dve tući i da ćete morati da ih razdvojite. Morsko prase koje je raslo samo ume da bude problematično u prihvatanju društva u svoj kavez. Najbezbolnija varijanta je kupiti odmah dva morska praseta iz istog legla.
      Ovako je najbolje ne spajati ih pre nego što okupate novo morsko prase istim preparatom kojim kupate i ono koje već imate. Zatim u odvojenoj prostoriji, u nekoj velikoj kutiji, ili kavezu napravite istu postelju za novo morsko prase (isto seno, ista piljevina, ista hrana) i pustite da prođe par dana, a onda ih "upoznajte" na nekom neutralnom terenu (na krevetu, podu sobe), pa tek onda novo morsko prase smestite u isti kavez sa starijim. Pri upoznavanju, držite se po strani - ne mazite i ne držite u rukama ni jedno ni drugo.

      Избриши
  18. Šta je strogo zabranjeno morskim prasićima da jedu od povrća? Da li smeju da jedu mladi luk? Listove svežeg spanaća?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман20. мај 2015. 16:33

      Luk je otrovan kao i krompir, a spanać sam davala mojoj prasici ali u jako malim kolicinama i to možda jednom nedeljno, jer ni ja ne znam. Loš je kupus (jednoj prijateljici je uginuo od kupusa - nadimanje), šargarepa u jako malim količinama jer ima mnogo šećera, peršun isto jer ima mnogo kalcijuma. Najbolje je: zelena salata, krastavac (oljuštim sebi da jedem a njoj dam samo koru jer nju obožava) :D , paradajiz, paprika, trešnje (probaj sa peteljkama od trešanja, ova moja ih tamani samo tako) :), lubenica... i probaj da nabereš maslačak, to isto obožavaju, samo dobro operi pre nego što daš :)

      Избриши
  19. Imam musko morsko prase. Kod mene je 5 meseci (verovatno je star 7-8). Kad ocu da ga mazim, postane napet i vidi se da je up
    lasen. Sad ono sto je meni cudno je, kad ga pustim iz kaveza, on me prati svugde gde podjem. Ponekad pokusam da ga pomazim dok je napolju ali izbegava glavom ili pobegne. Posle sekunde se odma vrati kad podignem ruku. Nije valjda da se plasi moje ruke :/

    ОдговориИзбриши
  20. Анониман8. мај 2015. 22:47

    Imam morsko prase staro 4 god. pre 5-6 meseci sam na rebrima napipala izraslinu veličine pasulja, nije bolna i nema promena u ponašanju praseta ( lepo jede i vesela je). Šta može biti?

    ОдговориИзбриши
  21. Анониман2. јун 2015. 13:18

    Imala sam jedno morsko prase nekoliko meseci i odlucila sam da kupim jos jedno. Ovo prvo sam hranila samo dozvoljenom hranom, davala mu vitamin c, vodila racuna o svemu. Tako da nije moglo da se otruje ili nesto slicno tome. Kad sam kupila drugo prasse odmah su se slozili i bili u istom kavezu. Posle bukvalno 2 dana ovo starije prase je uginulo! Od cega to moze da bude? Novo prase se ponasa normalno, zdravo... da li je moguce da mu je ono prenelo neku bolest? Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
  22. Анониман28. јун 2015. 13:04

    Zdravo,pre nekoliko dana napunila sam 14 godina i za rodjendan dobila morsko prase.Mnogo sam se obradovala ali postoji jedan problem.Zivim na selu i moj deka mu je napravio kavez od drveta.Kavez je zaista velik,bezbedan i nista mu nefali po meni cak je i bolji od kaveza, moje zamorce ima sve sto mu je potrebno.Ali postoji problem sa vodom.U tom kavezu ja ne mogu da mu nigde stavim ''pojilicu''.Davala sam mu vodu iz cinijice ali on je uvek prospe.Procitala sam da moze dobiti upalu pluca prilikom te nezgode.Ne znam sta da radim ja pojilicu ne mogu nigde lepo staviti tj. zakaciti a iz cinije uvek prosipa vodu.Molim vas posavetuj te me,reci te mi kako da mu dajem vodu :(

    ОдговориИзбриши
  23. Анониман30. јун 2015. 21:49

    iz malog kraja sam gde veterinari znaju samo da spricaju stoku,imam zenkicu predivnu morskog praseta kojoj je jedno oko izbledelo,neka sluz je obuhvatila,sta znam jbg iskreno usrao sam se i placem jbt od straha jer mi zivot znaci a ne znam sta joj je.pomoc molim bilo koga ili sutra davim veterinare jednog po jednog znaci,,,sta,kako,zbog cega itd itd,blokirao sam jbt...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Embecin mast, ili hloramfenikol.
      Mast za oci, kupi se u apoteci.
      Probaj ako ikako mozes da stavis malu malenu kolicinu u oko, ako ne dobro razmazi oko oka.
      Za tako malu zivotinju nek ne bude kolicina vec od zrna pirinca, 2x dnevno.
      Izmedju toga, mozes ispirati okice sa vatom umoceno u caj od kamilice.
      Ne boj se cepo reasence ce biti ulepljeno i masno, ali ce pomoci.
      Inace se ne daju ljudski antibiotici zivotinjama, ali u ovoj zemlji se jako tesko nalaze lekovi za glodare a jos manje veterinari.
      Neka je sa srecom

      Избриши
  24. Ja kupam moje morsko prase iakoneznam da li smem. Ja mu samo nekupam usi i nos dok ga moje drugarice kupaju celog. Recite mi sta je ispravno��

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja imam morsko prase vec 8 godina. Kupam ga s vremena na vreme, ali samponom za macke, posto u pet shopu nemaju bas za njih. Treba paziti da im ne dodje do usiju, ociju i usta. Kasnije ga osusiti fenom.

      Избриши
  25. Mom morskom prasetu je pocela da curi krv dok obavlja nuzdu i za to vreme skici.Jedno vreme sam mu umesto vode dala malo uvinog caja i krv je nestala ali posle nedelju dana opet se pojavila.Sta da radim i da li je nesto ozbiljno?!?! Hvala.

    ОдговориИзбриши
  26. Dobar dan imam morsko prase star 4 meseca sve je bilo ok do pre tri dana kada sam primetila da se tesko krece ali nemogu da utvrdim dali je u pitanju jedna zadnja nogica ili obe uglavnom otezano se krece samo cuti nije vise vesel kao pre :\ jede redovno pije vodu jede voce ali nije vise zivahan ko pre par dana :\ pomozite mi sta da mu dam?? da bude bolje :\ dali nesto od vitamina ili neke kapi?? u mom mestu nema veterinara za glodare... zato trazim vasu pomoc :(

    ОдговориИзбриши
  27. Da li morsko prase sme da jede tarvu? (ne mislim na njihovu hranu,nego na zelenu travu u dvoristu) :)
    Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da moze, ako si siguran/na da nije prskana i sl. Takodje obozavaju maslacke :)

      Избриши
    2. Mislim da moze, ako si siguran/na da nije prskana i sl. Takodje obozavaju maslacke :)

      Избриши
  28. Анониман14. јул 2016. 10:58

    Da li morski prasici vole da plivaju?

    ОдговориИзбриши
  29. Dobar dan, dobila sam morsko prase pre manje od mesec dana i mislim da je sada staro oko dva. Prvih par dana je samo sedeo i i cutao u cosku s vremenom se oslobadjao, medjutim u zadnjih 5 dana ne mogu da spavam od njega stalno skici prestane snao kad mu dam da jede i posle ponovo pocne skici i dok ga mazim, glodje kavez neprestano i kad ga pustom napolje samo se vrti i skici kao da je nesto nezadovoljno jel to normalno? Posto su mi rekli da se inace ne cuje mnogo

    ОдговориИзбриши
  30. Dobar dan, dobila sam morsko prase pre manje od mesec dana i mislim da je sada staro oko dva. Prvih par dana je samo sedeo i i cutao u cosku s vremenom se oslobadjao, medjutim u zadnjih 5 dana ne mogu da spavam od njega stalno skici prestane snao kad mu dam da jede i posle ponovo pocne skici i dok ga mazim, glodje kavez neprestano i kad ga pustom napolje samo se vrti i skici kao da je nesto nezadovoljno jel to normalno? Posto su mi rekli da se inace ne cuje mnogo

    ОдговориИзбриши
  31. Imam morsko prase,staro je 2 i po godine,bilo je bas zivahno do pre nekoliko dana,sada ne jede,ne pije vodu i ne krece se uopste...Zanima me sta moze da bude problem?

    ОдговориИзбриши
  32. Imam morsko prase i me interesira zozto si go jade izmetot. Blagodaram

    ОдговориИзбриши
  33. Zdravo svima, pre tri nedelje smo uzeli dve zenkice( tako su nam rekli) stare godinu dana, momak koji ih je imao nije mogao vise da brine o njima i poklonio nam je. Naravno da su u pocetku bile uplasene, (raspitala sam se pre nego smo ih uzeli za ljubimce), kako je vreme odmicalo jedna je pocela da prilazi da uzme hranu, pustam ih redovno da setaju, ali ova jedna mi je delovala jako preplasena i kada god ih vadim iz kaveza ona cici jako. Shvatim da joj je stomak svakog dana veci i juce skontam da je skotna, jer se osecaju pokreti mladunaca pri dodiru stomaka.Saznam od prethodnog vlasnika da du bile u kontaktu sa muzjakom pre mesec dana ali da im je receno da su u uzrastu kada nisu plodne. Da li je u toku trudnoce potrebna posebna ishrana ili kakav posebam tretman? I da li predstavlja problem da bude u istom kavezu sa drugom zenkom (kavez je specijalan za njih 120cm×70cm)? Hvala unapred svima koji odgovore na utrosenom vremenu.

    ОдговориИзбриши
  34. Imam problem sa morskim prasetom.normalno jede i pije vodu ali ne pomera prednje noge.Glavu ne polozio na stranu.pokusava da se krece zadnjim nogama ali ne uspeva.Ne mogu da nadjem odgovarajuceg veterinara.sta da radim?

    ОдговориИзбриши
  35. Imam morsko prase staro 6 godina sve je bilo u redu do pre malo manje od mesec dana jede pije vodu ali kao da ne moze da se krece sa zadnjim nogama zvala sam veterinara rekao mi je da mu je vek istekao i to je to....ja ne verujem...molim vas i preklinjem dajte mi neki savet sta da radim da li da mu dajem vitamin c mada nisam nikad...molim vas odgovorite mi hitno je mislim da ce da ugine

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман19. јун 2022. 12:19

      Nije mu istekao vek, jer je moje i duze zivelo, ali mislim da kod nas veterinari nisu bas specijalizovani za morske prasice, pa si ti tako i odgovorili...

      Избриши
  36. Imam morsko prase staro sedam mjeseci i u poslednje vrijeme stalno me ujeda.Znate li u čemu je problem,nisam primjetila da ima neki veci zdravstveni problem,uredno jede i pije vodu.Da li je to od nervoze ili neceg drugog?

    ОдговориИзбриши
  37. Juce sam dobila morsko prase i ima 7 dana,kada ga pipnem on odmah pobegne ne znam da li da pokusam da ga uzmem,jer kada ga pipnem kroz kavez on se naglo pomeri staa da radim ��������

    ОдговориИзбриши
  38. Pozdrav, dobio sam za rodjendan malo morsko prase, duge dlake, bele i braonkaste boje, crvenih ociju, i imam samo jedan problem a to je to sto mu se crvene usi a ne znam zbog cega? Ja mislim da je zbog vrucine ali ne znam. Mozete mi pomoci?

    ОдговориИзбриши
  39. Dobar dan, izvinite skoro sam kupio morsko prase pre 3-4 dana mazim ga izmedju uziju i po glavi ali malo, veoma je plasljiv i jedva izlazi iz kucice, i na svaki mali potez rukom ili neciji prolaz burno reaguje kako da ga naviknem na mene?

    ОдговориИзбриши
  40. Interesuje me dali bih ja smela da čuvam morsko prase pošto imam problema sa alergijama,od zivotinja samo na perije(na krzno ne uopste cak imam 3 lesija kuci)?

    ОдговориИзбриши
  41. Intetesuje me da li morsko prase spava, svakog puta kada prodjem njemu su oci otvorene

    ОдговориИзбриши
  42. Nedavno sam kupio morsko orase i primetio da se češka. Ne puno, ali se češka. Pregledao sam mu kožu i video da mu je opala dlaka iza uveta. Molim vas pomozite, treba li da se brinem ili je to normalno? Ps. Prasence je staro oko 1 mesec

    ОдговориИзбриши
  43. Da li su komarci opasni po morske prasice.

    ОдговориИзбриши
  44. Cao mom morskom prasetu jedno uvo crveni i kada popnem je vrelo kao i telo i šape? Na sta to moze ukazivati? Inace je veselo i razigrano jede pije vodu ide u wc normalno? Hvala unapred na odgovoru.

    ОдговориИзбриши
  45. Harrah's Philadelphia Hotel and Casino - JetBlue
    The Harrah's Philadelphia Casino and 충청남도 출장안마 Hotel is set 1.5 miles from Philadelphia. The 파주 출장마사지 hotel, casino, and hotel 대구광역 출장마사지 are open 24 hours. 나주 출장샵 Guests can enjoy 서귀포 출장샵 free Wi-Fi,

    ОдговориИзбриши
  46. Анониман30. март 2022. 22:02

    Na veterinarskom fakultetu u Beogradu postoji katedra za egzotične životinje i oni svakog dana rade u dve smene i veoma su profesionalni i ljubazni, oni zaista znaju šta rade.
    Sećam se kada smo tek uzeli prasiće koliko sam bila nesnađena gde da ih vodim da potražim savet. Privatni veterinari uglavnom nemaju iskustva sa morskim prasićima pa se desi i da pogreše, sto je kod nas bio slučaj pa smo šugarac tretirali kao nedostatak c vitamina i sl. Na kraju je prasetu opala dlaka i bilo je celo u ranama i krastama. Uspeli smo da izlečimo antibioticima i ivermenktinom uz pomoć veterinara sa veterinarskog fakulteta.

    ОдговориИзбриши
  47. Imala sam morsko prase 4 god i 3 meseca i pre 2 dana je nazalost uginulo..jako sam se vezala za njega , bilo je pametno i poslusno, imalo je svoju kucicu ali je setalo i po sobi i nigde nije pravilo nered, vec zove kada hoce u kucicu. Mislim da je moja greska bila to sto sam mu davala mleko..Pilo je i po 2 velike solje dnevno. Kada sam ga prvi put skoro odvela kod veterinara kada sam primetila da slabije jede , on se iznenadio zbog tezine morskog praseta 1350 gr..drugi pit je vec imalo 1250gr i rekao da ima gasove , dao mu je nesto za klistiranje i inekciju ispod nogice..bilo je istraumirano , nakon toga je krenulo malo da jede par dana i onda jedan dan prestalo i drugi dan je uginulo..Ne znam gde sam pogresila jer mi nije prvi put da cuvam morsko prase .Prethodno je zivelo 6 i po godina i isto je pilo dosta mleka.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izvinite ali mleko? Mleko? Pa to su biljojedi, najvaznije im je seno..

      Избриши
    2. To je tacno da su biljojedi ali su moji obozavali mleko ..Dosta dugo mi je jedno prase i zivelo a pilo je mleko..Sada imam prase staro 3 meseca i pihe samo vodu...

      Избриши
  48. Анониман23. јул 2022. 12:51

    Imam morsko prase (musko).Kod mene je 8 meseci,uzela sam ga u pet shopu.Međutim nisam se pre kupovine raspitala.Nisam sigurna koliko je bio u pet shopu.kao i svako morsko prase pri dolasku u novu sredinu je malo plasljivo,takav je bio i on.Ja ga nisam pripitomila,a danas sam mu kupila povodac.Nije hteo da uđe,opirao se.Da li je pozeljno uzeti povodac za morsko prase i MOLIM VAS da mi kazete kako da ga pripitomim.Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Za 8 meseci je trebalo da se pripitomi. Ja isto imam musko morsko prase, kod mene je samo 2 meseca i pripitomilo se.Moj savet je da ga svakodnevno uzimas u ruke i mazis i da mu pricas.Posle nekog vremena videces promenu. Nemoj povodac, i moje prethodno prase se plasilo od njega. Bolje ga povremeno pustaj po kuci i vremenom ce samo priviknuti da dolazi kad ga pozoves. Potrebno je dosta vremena.Moje je tek kroz 2 godine samo dolazilo kod mene.

      Избриши
  49. Pozdrav,mene zanima dali morsko prase moze bit vani ako je kavez naravno udoban i prilagodjen?Hvala

    ОдговориИзбриши
  50. Moze ali kada je temperatura normalna 20 -25 stepeni, i da nije na suncu..Bolje ga drzite unutra .

    ОдговориИзбриши
  51. zdravo da li je okej ako uzmem jos jedno morsko prase ako je moje prvo prase vec zivi par meseci kod mn, dobila sam ga kao poklon za rodj i hocu da uzmem jos jednog jer pise da im je zivot bolji ako imaju drustvi

    ОдговориИзбриши
  52. Анониман14. јул 2023. 10:53

    Imam ženku morsko prase i za sve ove četiri godine od kako je čuvam prvi put sam primetila krvarenje.Da li morski prasići imaju menstrualni ciklus ili je možda ovo nešto ozbiljnije?

    ОдговориИзбриши