Nega i zdravlje

Morski prasići su po prirodi čiste životinje i najveći deo brige o sopstvenoj čistoći će obaviti sami. Na vama je da redovno menjate podlogu i čistite kavez

Takođe je poželjno četkati ih mekom četkom, pogotovu dugodlake primerke. Pri četkanju ili maženju obratite pažnju da li je eventualno došlo do nekih promena na koži (u vidu ranica ili pojačanog isušivanja) kako bi pravovremeno reagovali odlaskom kod veterinara. 

Kupajte ih samo po potrebi (nikako češće od jednom mesečno) i nikako ne humanim šamponima ili hemijskim sredstvima. Postoje specijalni šamponi za glodare, kao i oni za suvo pranje glodara. Pri kupanju pazite da im voda ne dospe u uši! 

Poželjno je da morski prasići u kavezu imaju neki predmet od drveta sa korom po kom bi se penjali ili hodali, da bi im se nokti trošili prirodnim putem. Ako to ne uspe, nokte im treba kratiti bar jednom mesečno jer oni rastu bez obzira da li se troše ili ne, pa vas mogu povrediti njima. Ukoliko im posvetite dovoljno pažnje neće vam biti teško da blagovremeno otkrijete eventualni zdravstveni problem, jer je skoro uvek praćen i promenom raspoloženja i ponašanja vašeg krznenog prijatelja.



69 коментара:

  1. Одговори
    1. Ukoliko Vaše morsko prase ima rane na usnama, jedini pravi potey je odmah se obratiti veterinaru. Postoji više razloga iz kojih se kod morskih prasića javljaju rane na usnama. Mogu da se jave od neke vrste hrane koja bi imala previše kiseline u sebi, mogu da budu posledica povrede na primer senom, mogu da budu prouzrokovane parazitima (grinje, vaši, gljivice...). U svakom slučaju, postoji velika opasnost od ozbiljnih komplikacija po zdravlje Vašeg ljubimca, tako da je svakako jedini savet poseta veterinaru.

      Избриши
    2. Moje morsko prase ima 2,6 godine.Opada mu dlaka,ima puno ranica po telu,ne moze normalno da hoda i gubi apetit.Pokusali smo da ga izlecimo lekovima,samponima,antibioticima, ali nije uspelo.molim va s da mi brzo odgovorite!

      Избриши
    3. Tu niko sem veterinara ne moze pruziti adekvatnu pomoc. Bilo da su u pitanju grinje, gljivice ili neko drugo oboljenje, po opisu stanja, najhitnije se treba javiti veterinaru! Lekova za to stanje nema u prodaji i ne mozete mu pomoci sami.

      Избриши
  2. Od pre neki dan je prestalo da jede, gotovo da se ne pomera (tek ponekad malo se pomeri). Deluje snuzdeno. Smrsalo je.

    Nosic je cist i nije sluzav.
    Redovno mu dajem C vitamin (50Mg C vitamina razblazim u 2ml vode i to mu dam na spric).
    Ranije je rado jelo jabuku i sargarepu ali je i to prestalo u zadnja dva dana. Hrana koju dajem je ona Belgijska (kupljena u Pet centru). Seno redovno dobija i ima ga uvek. Pored nje u kavezu postoji i drugo prase koje je OK a koje dobija isti tretman kao i ovo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Za sve ovakve situacije je jedino pravo resenje odmah se obratiti veterinaru. Svi saveti koje mozete dobiti ovako na osnovu teksta mogu ozbiljno ugroziti zdravlje Vaseg ljubimca, jer jedino veterinari mogu imati dovoljno pokazatelja da pravilno dijagnostikuju stanje. Cim morsko prase pocne da mrsavi, slabije se krece i slabije jede, svakako je u pitanju neki zdravstveni problem koji treba odmah leciti.

      Избриши
  3. Moje prase je danas povredilo ili nagnjecilo nogu,malo mu je pomodrela,i za sada samo lezi u kucici.Koliko je to opasno po zivot i kako mogu da mu pomognem do sutrasnjeg odlaska veterinaru?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Povrede kod morskih prasića su česte, jer su jako krhke životinje. Svaku povredu, naravno, treba što pre lečiti da ne bi došlo do ozbiljnijih komplikacija. U Vašem slučaju, nema puno stvari koje možete uraditi da pomognete vom ljubimcu do odlaska kod veterinara. Najbolje je omogućiti morskom prasetu da što više miruje. Bez uzimanja u ruke, bez forsiranja bilo kakvog kretanja, uz hranu i vodu koji moraju biti blizu, da ih prase može dohvatiti i sa povređenom nogom. I, naravno, što pre kod veterinara.

      Избриши
  4. Da li mužjaci morskog praseta moraju da se pare? Imam prase staro 4,5 godine, mužjak, i prilikom kupanja sam primetila da pozadi ima, da tako nazovem, otok. Ono je raspoloženo, jede, pije, mazi se, trčkara, tj. nema promena u ponašanju. Da li da ga vodim veterinaru ili ne?
    Srdačan pozdrav i hvala unapred na odgovoru

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Morski prasići generalno ne moraju da se pare. Ukoliko mužjak i ženka žive u blizini (ne moraju da žive zajedno, dovoljno je samo da se čuju, vide ili da mogu da osete miris), tada će mužjak stalno imati nagon za parenjem, a ženka na svakih 20-ak dana. Ukoliko nemate ženku u blizini mužjaka, moguće je da je dobio nagon za parenjem na osnovu nekog mirisa, ili nekog zvuka, koji ga je podsetio na ženku. Svakako ništa od ovoga ne izaziva bilo kakve zdravstvene probleme morskim prasićima. Ukoliko je sa Vašim ljubimcem sve ok (ako je do sada tok splasnuo) i nema nikakvih promena u ponašanju i ishrani, onda nema razloga za brigu. Ako, međutim, problem i dalje postoji, a nema ženki u blizini, onda to može biti zdravstveni problem koji nema veze sa parenjem i tada bi svakako trebalo obratiti se veterinaru.

      Pozdrav, u nadi da će sve biti u redu sa Vašim ljubimcem.

      Избриши
  5. Moje morsko prase ne kaki i ponekad se trese.normalno jede. Nije raspoložen i ja ne znam šta da radim

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U pitanju je najverovatnij ezatvor izazvan lošom ishranom, ili nekim parazitom. Svakako je jedino rešenje što pre se obratiti veterinaru.

      Избриши
  6. Анониман12. јун 2013. 23:55

    molim vas ako mi mozete reci sta da radim..moj zamorac je poprilicno zdrav..jede normalo,vrsi nuzdu normlano,kilaza mu polako raste,,uglavnom sve je ok sa njim ali sam se pocela brinuti jer mu opada dlaka,iza usiju pa gotovo da je i nema..dok je ostatak tijela ok..nema nedostataka krzna..u cemu bi moglao biti problem?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Po svemu sudeći nije u pitanju nikakav problem.
      Odrasli morski prasići uopšte nemaju dlaku iza ušiju. Dok su mali celi su prekriveni dlakom i već u toku prve godine života potpuno izgube dlaku iza ušiju.
      Ukoliko je koža iza ušiju (na mestima gde Vaš ljubimac gubi dlaku) zdrava, nije iritirana, nije suva i nema nikakvih vidljivih znakova kožnog oboljenja, nemojte brinuti, u pitanju je sasvim normalan, prirodan proces.
      Za svaki slučaj propratite još neko vreme da li je na ostalim mestima po telu sve u redu i da li je raspoloženje normalno, pa ako sve ostalo bude u redu, nema razloga za brigu.

      Pozdrav.

      Избриши
  7. Анониман13. јун 2013. 22:03

    mozete li mi reci sta da radim.pojavile su se na ustima i malo oko nosa mog zamorca kao neke krastice ,ne znam od cega bi moglo to biti i sta je to zapravo?molim vas reci te mi u cemu je problem i sta da radim.postoje li neke posebne terapije i lijekovi za to?sretan je,jede,pije,mazi se..zabrinuta sam..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U svakom slučaju bi trebalo da svog zamorca odvedete veterinaru. Postoji više razloga zbog čega se javljaju rane ili kraste po telu zamoraca, pa se shodno tome određuje terapija. Jedino veterinari mogu odrediti pravi uzrok i prepisati pravu terapiju, svaki drugi vid lečenja može dovesti do komplikacija i ozbiljnijih opasnosti po zdravlje Vašeg ljubimca.
      Uzrok mogu biti paraziti, možda su u pitanju povrede koje je morsko prase samo sebi nanelo noktima prilikom češanja, dalje rane oko usta se mogu javiti usled nepravilne ishrane (citrusi mogu izazvati rane oko usta), a svaki od ovih slučajeva zahteva drugačiju terapiju. Naš savet je da se što pre obratite veterinaru.

      Избриши
  8. ja imam dva morska praseta,muzijak i zenka,zenka jede sve,super je,skakuce,a muzijak je povucen,jede samo kad nema nikoga u sobi,a i ima neke ranice kod dupenceta,na kraju kicme,sad sumnjam da tu moze da se pocese,pa bih vas molio da mi pomognete oko ovog,ranice se same gule,otpadaju,hvala unapred?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Što se tiče ponašanja Vašeg ljubimca (mužjaka), ukoliko je od skora kod Vas, moguće je da se još nije privikao, jer je to tipično ponašanje za uplašeno morsko prase. Ako je ipak u pitanju promena ponašanja (tj. ukoliko ga imate duže vreme i od nedavno je postao povučen i da slabije jede), onda je to svakako nak za posetu veterinaru!
      U vezi tih ranica, da li ste sigurni da su u pitanju rane? Kod morskih prasića se na donjem kraju kičme javljaju masne mrlje. To nije nikakav zdravstveni problem, tu se jednostavno nakuplja prirodna masnoća sa kože i krzna, koja nda ulepi dlaku na tom delu tela, pa ume da deluje kao rana. Ako je to u pitanju, budite bez brige, ali ako niste sigurni da li je to u pitanju, najbolje je obratiti se veterinaru.

      Избриши
  9. Moje morsko prase kad god ga ceskam ili mazim skvici. Maksimalno sam nezna I takodje ima obicaj da prevrce cinijicu gde mu stoji hrana i da gricka bar kod. Jede po ceo dan,i za nedelju dana se bas ugojio. Zanima me zasto skvici,i zasto je poceo da izvrce cinijicu,i zasto toliko jede?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iz mog iskustva sa prasetom... Morski prasici su prave izjelice, mogu da jedu po ceo dan.. Dovoljna ima je jedna supena kasika gotove hrane za ceo dan.. I moj ponekad skici kada se cese, a zasto izvrce cinijicu stvarno ne znam...

      Избриши
    2. Da li pokusava da pobegne dok ga mazite ili ispusta zvuke kao vid komunikacije sa Vama? Ukoliko pokusava da pobegne dok skvici, iz nekog razloga mu ne prija to sto radite, a jedan od razloga moze biti i strah. Kod morskih prasica privikavanje na kontakt sa ljudima traje dugo i najbolji put je ici samo dotle dokle morskom prasetu odgovara. Vremenom ce se opustiti i steci poverenje u Vas.

      Mnogo morski prasici prevrcu posudu za hranu. Nekad je to zbog toga sto je hrana jednolicna, pa iz "revolta" prevrcu ciniju zeleci da time dodju do neke druge hrane. Nekada je razlog za ovakvo ponasanje neki komad hrane koji je ispao iz cinije i pao bas uz nju, ili otisao ispod, a morsko prase zeli da dodje bas do njega, pa mu je prevrtanje (ili pomeranje cinije po kavezu) najlaksi nacin za to.

      Inace morski prasici umeju da se prejedaju i treba im davati samo ogranicenu kolicinu hrane dnevno (uz neogranicenu kolicinu sena). Na svakom pakovanju hrane za morske prasice (od proverenih proizvodjaca) stoji naznacena preporucena dnevna kolicina hrane za jedno morsko prase.

      Избриши
  10. Dobar dan.. Mom morsko prasetu su se pojavile neke braon fleke na gornjim zubima ( I sa unutrasnje strane i sa spoljasnje).. Takodje ima malu krasticu na usni.. Molim Vas za pomoc!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo moze biti posledica neodgovarajuce hrane. Morskim prasicima cesto mogu da smetaju odredjena jedinjenja koja se mogu naci sto u suvoj hrani za morske prasice, sto u vocu ili povrcu. Svakako bi se zbog ovog problema valjalo obratiti veterinaru radi temeljnije analize.

      Избриши
  11. Moje prase ima krmelje na ocima, sta da radim?

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман7. март 2014. 21:59

    Moje morsko prase je mlado, staro 3 meseca I kad je mazimo tamo kod zadnjih nogu i blizu takozvanog ''nevidljivog'' repa ono pocne da se trza i skace i ispusta zvuke.Sad ne znam da li je nesto drugo ili samo ne voli da se mazi tamo. Molim Vas treba mi odgovor sto pre!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Velika vecina morskih prasica na dodir u tom predelu reaguje upravo kako ste opisali. To je samo posledica nelagodnosti koju osecaju kada ih tu mazite.

      Morski prasici generalno ne vole da se maze po zadnjem delu ledja, po nogama, kao ni po stomaku i dosta njih burno reaguje na dodire po tim mestima.

      Избриши
  13. Анониман8. март 2014. 20:19

    Sta znaci kada ima kraste na nosu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Morsko prase ne bi smelo da ima kraste na nosu. Ukoliko Vas ljubimac ima kraste bilo gde po telu, hitno se obratite veterinaru.

      Избриши
  14. Imam morsko prase,staro je negde oko 4 meseca,poraslo je lepo,jede normalno,kada je mazim "cvekuce",kao da prica sa mnom,ne radi to uvek,jako je plasljiva,na svaki zvuk se trza,kada je pustimo napolje odmah trazi prvo mesto gde ce da se sakrije,takodje kada je u kavezu ponekad ima neke nekontrolisane pokrete,kao poskoke.Proslo morsko prase je obozavalo da trci i uvek se javljalo i dolazilo do kaveza kad bi susnuo kesom.Pa me zanima samo da li je sve u redu sa mojim morskim prasetom,da li je samo plasljivo...Unapred hvala na odgovoru!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Po svemu opisanom Vase morsko prase se ponasa najnormalnije. Morski prasici su jako plasljive zivotinje i treba im puno vremena da se naviknu na ukucane i opuste.

      Dok se potpuno ne opuste, sasvim je normalno da se kriju i zavlace u skorivta mesta, cak i u sopstvenom kavezu. Cak i kada se potpuno priviknu na drustvo, vole da deo dana provedu potpuno skriveni, zato je i dobro obezbediti im mesto na kom bi mogli da se sakriju od pogleda.

      Ti nekontrolisani pokreti i skokovi (popcorn efekat) je takodje najnormalnije ponasanje morskih prasica. Obicno se tako ponasaju kada se raduju ili su iz bilo kog razloga uzbudjeni (ne i uplaseni).

      Tek kada Vase morsko prase bude imalo puno poverenje u ukucane, pocece da seta radoznalo i bez straha i da se odaziva na zvukove koje vezuje za hranu. 4 meseca je ipak jako mali period da bi do ovoga doslo, tako da nema razloga za brigu.

      Избриши
  15. Mom zamorcu desilo nesto poprilicno neocekivano.Naime,kada sam greskom primakao parce najlonske kese ka njemu on je to isto parce smotao i pojeo.Sada ne znam da li nesto moze da mu se desi ili da li treba da idem kod veterinara.Pritom parce uopste nije bilo veliko,bilo je stvarno malo.Molim vas,pomozite mi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne bi trebalo da bude razloga za brigu, ali svakako propratite zdravstveno stanje Vaseg zamorca u narednom periodu. Morski prasici inace grizu sve sto im se nadje na putu i cest je slucaj da progrizu najlonsku kesu, a samim tim i pojedu po koji komad. Obicno ne bude zdravstvenih problema, ali treba voditi racuna da se ispred njih ne nadju stvari koje ne bi smeli da pojedu.

      Избриши
  16. Ovako: skoro sam dobila malo morsko prase koje ima 3 meseca.Na pocetku je sve bilo ok bilo je mirno,uplaseno,jelo je normalno,spavalo ali sad svako jutro od otprilike oko 6 stalno stoji u mestu i pisti glasno,negde sam procitala da je mozda gladno i zato mu dam hranu (granule),ali posle kada to pojede i kada prodje malo vremena ono opet isto.Takodje sam procitala da nije zdravo da budu debeli,pa se ja zato plasim da mu dajem toliko hrane.
    Svakog dana pustim ga napolje i pase travu,ponekad dobije i krisku jabuke ali uglavnom jede granule,da li je to dobro?Kolika treba da bude kolicina hrane dnevno jer negde sam videla da je mala saka granula dovoljna a ja mu dnevno dam par zrnaca vise puta??I samo jos jedno pitanje da li moram da mu kupujem seno ili moze ono domace?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vase morsko prase se oslobodilo i naviklo na Vas, pa se zato oglasava. Pri tome je naucilo da kad god vice dobije i nesto hrane. Oni se obicno vezu za neke zvuke koji prethode hranjenju, npr. otvaranje frizidera, suskanje kesom, sam ulazak u prostoriju i slicno i onda piste cim to ponovo cuju, bez obzira bili gladni ili ne.

      Sto se tice suve hrane, na svakom pakovanju hrane nekog od boljih proizvodjaca naznacena je preporucena dnevna kolicina hrane za jedno morsko prase. Obicno je malo samo par granula, trebalo bi da bude oko 50-ak grama, slobodno sipajte u cinijicu za hranjenje, pa ce ono jesti koliko kad bude htelo. Sto se povrca tice, tu ne valja preterivati, par puta nedeljno po neki komad povrca, shodno velicini morskog praseta.

      Seno naravno moze i domace, s tim sto morate da budete oprezni da ne bude insekata, jer se mogu naseliti u kavezu. Takodje izbegavajte detelinu. Seno treba da bude osuseno, ne sveza trava. Sveza trava moze szamo kao poslastica, u malim kolicinama i ne cesto.

      Избриши
  17. Imam morsko prase i ovako je skroz ok jede redovno pije vodu,nemoze da zivi bez nje,al me zanima sledece:zasto nekad kad se cese prevrne se na ledja i podigne sve cetiri nogice uvis i bude u tom polozaju par sekundi,da li je to normalno?A ako nije zasto to radi?Svaki put mi se cini kao da ce da mi ugine kad se prevrne jer se onda opusti i nemrda.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Morski prasici se cesto u igri i radovanju prevrcu. To je najnormalnija stvar, s tim da obicno ne ostaju da tako leze dugo. Takodje se retko prevrcu tokom cesanja. Moguce je da se slucajno prevrne, pa se uplasi i onda tako ostane neko vreme. Nije lose posavetovati se sa veterinarom, jer postoji mogucnost da postoji neki kozni problem zbog kojeg se prevrce, bilo slucajno, bilo da bi tako pocesalo deo ledja koji ne moze da dohvati.

      Избриши
  18. Imam morsko prase,normalno je,normalno jede,igra se,ali na njuskici kao malu ranicu,koja neko vreme zarasta,pa se ponovo pojavljuje,mozde se negde ogrebao ali ako nije,sta to znaci?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moguće su dve stvari. Ili se nečim povredilo (nokat, grančica iz sena...), pa se ranica često iritira i nikako da zaraste, ili je malo ozbiljniji problem - kožni paraziti. Ukoliko ne zaraste potpuno u skorije vreme, obavezno posetite veterinara kako bi se otklonila mogućnost parazita. Ukoliko i budu u pitanju paraziti, najlakše ih je otkloniti u početnom stadijumu (dok je još uvek samo jedna ranica).

      Избриши
    2. Ali,njemu verovatno smeta pa zato uvek kada mu malo zaraste,on jo nokticima oguli,ali mislim da se sam povredio jer je jako nestasan. :-) Inace je uvek super,igra se,mazi se,jede,normalan je. :)

      Избриши
    3. Najverovatnije da je tako. Inace morski prasici koji imaju problema sa, recimo, grinjama, ili gljivicama, ne promene odmah ponasanje. To dodje dosta kasnije. Budite na oprezu i ako primetite pojacano ceskanje ili ako ta rana bude uporna i na bude htela da zaraste, poseta veterinaru ce biti neophodna.

      Избриши
    4. Hocu,hvala vam. :-)

      Избриши
  19. Анониман6. март 2015. 17:06

    morsko prase visi joj neka guta u kojoj ima neka tekucinaizmedju vrata i stomaka se nalazi molim odgovor

    ОдговориИзбриши
  20. Анониман7. март 2015. 22:43

    Imam morsko prase negde 2 meseca, i od skoro je pocelo da grize sipkice kaveza i da ih trese. Najcesce je ujutru, pa ne mogu da spavam od njega. Ima hrane i vode, i ne znam zasto to radi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Skoro svi morski prasići rade to u nekom trenutku. To rade instikntivno, da bi progrizli rešetke i izašli iz kaveza, nekada da bi istrošili zube koji neprestano rastu, a najčešće da bi privukli vašu pažnju. Često to rade kada čuju ukućane koji im po nekad daju hranu.
      Jedini lek koji uspeva kod takvog ponašanja je ignorisanje. Koliko god iritantno bilo ovo ponašanje, bilo kakva reakcija na njega će samo izazvati njegovo ponavljanje. Kada posle više pokušaja ne uspe da time privuče vašu pažnju, morsko prase će prestati da na ovaj način privlači pažnju.
      Ukoliko imate veliki kavez, možete na mesto na kojem grize rešetke zakačiti malo sveže kore od pomarandže. Imaju jak miris i morski prasići se sklanjaju od njih. Ali nikako ovo ne radite ako je kavez mali, ili ako im je u blizini hrana ili voda.

      Избриши
  21. Анониман30. март 2015. 15:45

    Imam morsko prase ima 2 meseca igralo se sve je bilo ok al danas je legao na bocnu stranu i tako lezi dog ga nediramo dal je sve uredu sa njim bojim se da ne ugine.Hvala u napred na odgovoru! :)

    ОдговориИзбриши
  22. Imam morsko prase oko godinu i po, uvijek je bio bucmast. Zadnjih mjesec dana sam primjetila da je smrsao. Jede normalno, ponasa se normalno, igra se, mazi. Znaci apsolutno nikakva promjena u ponasanju, samo sto mrsavi.

    ОдговориИзбриши
  23. Imam morsko prase, staro 3 meseca. Pre mesec i po dana sam primetio da ima promene na kozi uveta, sa spoljasnje strane. Promena vuce na belu boju i uvo je zadebljalo i tvrdo. Lici na paucinu. Sve je u redu sa njegovim ponasanjem. Sta radim? Da li je sve u redu sa mojim prasetom? Bas sam zabrinut. Unapred zahvalan!

    ОдговориИзбриши
  24. Анониман13. мај 2015. 22:50

    imam morsko prase staro skoro 6 godini vo posledno vreme ne pie voda zadnte noze nekako mu se izmeneti deformirani normalno prima hrana se gali i normalno se odnesuva ne moze da stoi na zadnete noze kako prethodno ova se slucuva poslednite dve nedeli
    ke ve molam da mi odgovoete kako da mu pomognam blagodaram

    ОдговориИзбриши
  25. Imam morsko prase staro 3 godine i 9 mjeseci, prije nekih 40 ak dana poceo je da kao isjeckano dise i to se po stomaku primjeti...I vidi se na nozdrvama kao da nema pun udisaj i izdisaj( veterinar kaze da nema nista na plucima, cetiri su to potvrdila) da bi posle par dana poceo prvo u snu da ispusta neke zvuke kao da stenje.. da bi se posle par dana stalno kroz nos svirao, zvizdao.(posjetili smo veterinara i dobio je vitamin c i nesto za apetit) i to se kao poboljsalo da bi kasnije preraslo u ispustanje nekih zvukova stalno( nisu to oni zvuci kada komunicira sa mnom, kada je uzbudjen i ispusta glasne tonove ili kada kao prede)..

    Bili smo kod veterinara i primao je antibiotik dva dana na 12h pa na 24h tri dana .. kao da mu se malo popravilo stanje jer je poceo da jede po malo voca i povrca zrnjevlje nikako a i sijeno je bio prestao na samom pocetku ove price...

    Cesto dok jede se kao zagrcne i pokusa kao da nesto iskaslje ali ne ide..
    Od antibiotika je dobio proliv pa sada za to mu davam kaodiar-s na spric....
    trenutno pojede sto mu se svidi od povrca i voca .. pojede i zrnjevlje sto mu se svidi a sijeno samo kao usnama ili izvuce ili prekine travku na pola al ne pojede je ...a sijeno je prestao da jede na pocetku ove price ..svakva sam mu kupovala i davala ne svidja mu se..smrsao je .. sada trenutno ima 800gr a imao je 1kg prosle godine... vise ne cijuce onako veselo kada cuje zvuk kese i kada mu hranu davam ili kada ga dozivam... voli da miruje ali trci za mnom po kuhinji i propinje se da mu dam neku hranu al je i ne pojede kao nekada brzo i da je otme i pobjegne sa njom u ustima dok prede gggrrrr..dodje kada ga zovem...

    Ako neko ima savjet molim Vas da mi napisete ili ako ste imali slicnu situaciju podjelite svoje iskustvo sa mnom jer zaista ne znam vise sta da uradim i kako da ozdravi...
    HVALA!

    ОдговориИзбриши
  26. Dakle prica je pocela kada je otac pre mesec dana kupio auto.Idemo na Taru ove godine i zelimo da vodimo morsko prase sa nama.Prosle godine smo isto isli na Taru ali smo tada morsko prase ostavili u drugoj kuci da nam ga ljudi pricuvaju.Tada se prilikom trasporta upiskio i veoma sam zabrinut za ovaj put koji ce biti mnogo duzi (4.5 sati).Planiramo da ga transportujemo u gepeku sa svom opremom,hranom,vodom pa cak i igrackom.Sunce ce biti veoma jako tako da je,izmedju ostalog,briga i ta da ce se morsko prase ''skuvati od vrucine'' a nisam siguran da je klima dovoljno jaka da stigne do gepeka s obzirom da je auto veliki,dugacak i ima opciju za sedam sedista.Trazim brz odgovori sa savetima za transportovanje zato sto putujemo 27.7.Unapred hvala!

    ОдговориИзбриши
  27. Moje morsko prase stalno skvici,dajem mu dovoljno hrane i vode,da se igra na podu ne samo u kavezu,ima sve ali i dalje skvicii...sta da radim?

    ОдговориИзбриши
  28. Moja sestra ima morsko prase staro 2-3 mjese, ali ne znamo kako da vidimo da li je muzjak ili zenka i da li je to u ovom uzrastu uopste moguce.

    ОдговориИзбриши
  29. Imam morsko prase staro 2,5 godine.
    Pre pet minuta je tri puta uzastopno ispustio čudan zvuk i kakio je.
    Da li je moguće da mu je seno izaziva stomačne probleme?

    ОдговориИзбриши
  30. Анониман14. јул 2016. 22:49

    Poštovani, morskom prasetu se pre dva dana pojavila kao krastica u jednom uglu usana, nešto slično onome kad ljudi imaju "žvale". Nemam ideju odakle joj, ali me jako puno brine jer ne znam od čega se pojavilo. Kako tretirati povredu?

    ОдговориИзбриши
  31. Da li morskom prasetu smeta mrak?

    ОдговориИзбриши
  32. Da li morskom prasetu smeta mrak

    ОдговориИзбриши
  33. Moje morsko prase je počelo čudno da se ponaša u poslednjih nekoliko dana,postalo je veoma probirljivo i ne jede svu hranu kao inače,skače po kavezu i trese glavom, ponekad kada ga držim u rukama i mazim ga on počne da škrguće zubima, i iskočijo mi je iz ruku sa velike visine 2 puta i kada padne počne da ispušta jako piskutave zvukove i da hoda levo, desno, napred, nazad. Stvarno ne znam šta mu je i nadam se da će te mi pomoći.

    ОдговориИзбриши
  34. jel normalno da se morsko prase kupa u ciniji otkud pije vodu legne i okrece se

    ОдговориИзбриши
  35. Poštovani, imam morsko prase nekih 5-6 godina. Pre dva dana sam primetio da mu se jedan zubić slomio, sada je duplo manji od drugog. Od tada slabije jede i mirniji je nego obično, recite mi da li treba da mu dajem neku vrstu kaše ili će mu zubić vremenom narastiti na predhodnu veličinu. Živim u malom mestu gde nemamo veterinara koji bi znao išta o glodarima pa Vas molim za savet. Hvala.

    ОдговориИзбриши
  36. Poštovani,
    pre par nedelja sam kupila morsko prase u Pet Centru (BG). Prve nedelje mi se činilo da sam primetila nešto oko očiju, jedva primetno kao beli/žućkasti crvić, bukvalno kao tačkica. Sada sam već sigurna da ima neku vrstu parazita koju je pokupila u pet centru, sada je to malo veće. I dalje samo oko očiju ponekad primetim jer je tu krzno tanje. Šta bi to moglo biti i da li mogu nečim da tretiram ili da je nosim kod veterinara?
    Hvala.

    ОдговориИзбриши
  37. Postovani, imam morsko prase koje odlicno jede, ali se neprekidno ceska. Cak su mu se pojavile dve kraste na kojima je koza suvlja. Vodila sam ga odmah kod veterinara koji je preporucio da promenim piljevinu, ponovo detaljno ocistim kavez i prepisao nam je vitamin i prasak. Medjutim njemu nista nije bolje, cak se jos vise ceska. Kad sam ga drugi vodiLa na pregled receno nam je da on vise nista ne moze da pomogne i da se tu njegovo znanje zavrsava. Imate li savet sta bih mogla da radim i kako da pomognem svom prasetu?

    ОдговориИзбриши
  38. Ja imam mali problemčić sa mojim morskim prasetom. Počeo je da mi jede kosu,prvo mi je bilo smešno a onda je počeo tobstalno da radi. Da li imate nekibpredlog kako da prestane i da li sme uopšte to da radi?

    ОдговориИзбриши
  39. Ja imam mali problemčić sa mojim morskim prasetom. Počeo je da mi jede kosu,prvo mi je bilo smešno a onda je počeo to stalno da radi. Da li imate neki predlog kako da prestane i da li sme uopšte to da radi?

    ОдговориИзбриши
  40. Sta da radim kupila sam malo morsko prase muzijak jede pije sve normalno ali od kako sam ga uzela ima dve tri hrastice da li je to opasno po njega i akvici kako ga uzmem u ruke i ne zelim da pobegne ako ga pustim da seta po kuci bezi kod mene ili da se sakrije

    ОдговориИзбриши
  41. Da li moram da kupujem vitamine za prase ili dovoljno povrce i voce sveze

    ОдговориИзбриши
  42. Dok se igram kaki non stop i u kavezu da li je to dobro?

    ОдговориИзбриши